Craniosacral Therapy ~ from Origins to Present, and Presence

Las Mulas Chile ~ Feb 18-25 2019

Course Outline

DAY ONE (Morning)

Time

Topic

Lecture

Hands On

09:00 Introductions, Overview of Class (10 min)  
09:10 Assessment: Vault Holds (3)   Yes (40 min)
09:50 Trade as per above   Yes (40 min)
10:30
Decompression of Sphenobasilar Symphysis (SBS)
  Yes (40 min)
11:10 Trade as per above   Yes (40 min)
11:50 Wrap Up, Closing  (10 min)  
 12:00 LUNCH BREAK      

Total Hands-On Time: 2 Hours and 40 minutes
*Craniosacral techniques will be verbally described, and practiced concurrently.


DAY TWO (Morning)

Time

Topic

Lecture

Hands On

09:00 Check in: how is everyone feeling after receiving the work? (10 min)  
09:10
Compression of the Fourth Ventricle
  Yes (40 min)
10:50 Trade as per above   Yes (40 min)
10:30
Horizontal Diaphragm Releases: Pelvic, Respiratory, Thoracic Inlet, Hyoid, OA
  Yes (40 min)
11:10 Trade as per above   Yes (40 min)
 11:50 Wrap Up, Closing  (10mins)  
 12:00 LUNCH BREAK    

Total Hands-On Time: 2 Hours and 40 minutes
*Craniosacral techniques will be verbally described, and practiced concurrently.

Day 3 ~ Integration

DAY FOUR (Afternoon)

Time

Topic

Lecture

Hands On

  LUNCH BREAK    
2:00 Check in: how is everyone feeling after receiving the work? (10mins)  
2:10 Decompression of L5 & S1   Yes (40 min)
2:50 Trades as per above   Yes (40 min)
3:30 Decompression of Sacrum & Ilia   Yes (40 min)
4:10 Trades as per above   Yes (40 min)
4:50 Wrap Up, Closing (10mins)  
5:00 DISMISSED    

Total Hands-On Time: 2 Hours and 40 minutes
*Craniosacral techniques will be verbally described, and practiced concurrently.


DAY FIVE (Afternoon) 

Time

Topic

Lecture

Hands On

12:30 LUNCH BREAK    
2:00 Check in: how is everyone feeling after receiving the work? (10mins)  
2:10 Decompress Sacrum   Yes (40 min)
2:50 Trades as per above   Yes (40 min)
3:30 Dural Tube   Yes (40 min)
4:10 Trades as per above   Yes (40 min)
4:50 Course Survey   Yes (40 min)
5:00 DISMISSED    

Total Hands-On Time: 2 Hours and 40 minutes
*Craniosacral techniques will be verbally described, and practiced concurrently.


Statement of Learning Outcomes

At the end of this workshop, student will know:

  • How to assess for decreased vitality in the cranial system
  • How to increase range of motion and decrease pain of the cervical spine using dural manipulation
  • How to increase range of motion and decrease pain of the cervical spine using decompression
  • How to assess for lesions in the sphenobasilar symphysis
  • How to treat lesions in the sphenobasilar symphysis using indirect technique
  • How to assess for lesions in the cranial vault
  • How to treat lesions in the cranial vault
  • How to improve vitality in the cranial system through manipulation of the tentorium cerebelli and the falx cerebri, and integrate changes into the dural tube
  • How to assess for decreased vitality in the cranial system in the pelvic bowl
  • How to increase range of motion and decrease pain of the lumbar spine and pelvis using dural manipulation
  • How to increase range of motion and decrease pain of the lumbar spine and pelvis using decompression
  • How to assess for cranial lesions in the pelvis
  • How to treat cranial lesions in the pelvis using indirect technique
  • How to assess for dural lesions in the pelvis
  • How to treat dural lesions in the pelvis
  • How to improve vitality in the cranial system, including the pelvis, through manipulation of the dural tube
  • How to integrate therapeutic impact in the body into the central chain or dural tube

Day 6 ~ Integration